четвъртък, 24 май 2012 г.

Да избегнем претренирането


Невинаги дългите часове прекарани в залата ще ни донесат по-добри резултати. Прекалено тежките тренировки водят до претрениране. Претренирането представлява дисбаланс между тренировката и възстановяването.
Претренирането се получава, когато тялото не успява да си почине след тренировка. Причината може да е или в прекалено много тренировки или малка почивка или неправилно хранене. По време на тренировка мускулните влакна се разкъсват след, което при добра почивка и добър хранителен режим мускулните влакна нарастват. При претренирането след като са разкъсани мускулните влакна след, което се разкъсват втори път и вместо да растат те отслабват.
Ежедневният стрес е сред едни от най-важните фактори, които влияят на възстановяването на тялото. Колкото и добра програма да спазвате, ако сте под стрес резултатите никога няма да са същите. Когато влизате в залата, оставете проблемите си навън и се концентрирайте максимално върху тренировката.

Какво да променим?

Преди всичко си давайте достатъчно почивка. Ако претренирате най-добрият вариант е да прекъснете тренировки за около седмица. Това ще доведе до известна загуба на форма, но не и в такава степен, ако продължите да тренирате въпреки натрупалата се умора.
Най добрата защита срещу претрениране е комбинация между добра почивка и подходящо възстановяване с помощта на правилен хранителен режим. Задължително тренирайте добре планирана тренировъчна програма, като правилно определяте мястото и продължителността на  почивките.

Може да пробвате и да споделите как е преминала тренировката ви с един коментар под статията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар