вторник, 22 май 2012 г.

Предимствата на банана


Днес ще ви споделя няколко интересни факта за банана. Банана е изключително богат на бързи въглехидрати, които се разграждат бързо от организма ни и по този начин ние се снабдяваме с голямо количество енергия. Също така бананът съдържа витамин В6, който стимулира действието на серотонина или още наричан ,,хормон на щастието". Той ни подобрява настроението и помага за преборването със стреса. Помага за сърцето, мозъка,стомашни проблеми камъни в жлъчката, предменструален синдром (сбор от различни емоционални и физиологични симптоми на стрес) и кръвното налягане. Бананът е подходящ за диети за отслабване, понеже забавената преработка на сложните въглехидрати възпира и покачването на нивото на захарта в кръвта. Най-добрата комбинация включваща банан е прясно мляко и банани.
Бананите съдържат витамините Е и С. В един банан се съдържа четвърт от необходимата на ден доза витамин В6. Също така бананите съдържат калций, натрий, желязо и фосфор.

Съдържание за 100 гр

калций-8г
натрий-1мг
желязо-0.7мг
фосфор-16мг
калий-376мг
килокалории-100

Калиите са едни от най-важните елементи необходими на тялото ни. Необходим е на сърцето, на черния дроб, на мозъка, костите, зъбите, и най-вече на мускулите. Също така помага за премахването на излишните течности от тялото.

1 коментар: