вторник, 15 май 2012 г.

Кофеин


Днес ще ви кажа защо кофеинът за мен е най-добрата добавка за една изпълнена с енергия и сила тренировка.

Сигурно всички знаете, че кафето ви прави заниманията в залата много по-интензивни. Често обаче се споменава, че кофеинът в кафето пречи за растежа на мускулите и също така много от него не когато трябва може да навреди. Но тук стои въпросът "Вярно ли е?"
Както знаем всички от векове кафето служи като стимулант на централната нервна система. Но Бодибилдърите наскоро откриха предимствата на тази много разпространена ергогенична напитка. Много елитни спортисти преди тренировка пият по една чаша силно кафе. Точно кофеинът ви дава възможност да поддържате интензивността при тежките тренировки. 
Оказва влияние върху подкожните мазнини и мускулния метаболизъм, увеличавайки нивото на цикличния аденозин монофосфат. Така се увеличава нивото на кръвната захар и освобождаването на свободните мастни киселини от клетките, а това увеличава и енергията и изходното ниво при дълготрайни натоварвания, които са например продължителните  кардиозаниманията. Така с отделянето на мастните киселини и ограничаване на въглехидратите ще стопите сериозно подкожните мазнини.

Използван разумно кофеинът е един от най-добрите източници на енергия, с който можете да подобрите качеството на тренировката си и да повишите топенето на мазнини. Но не забравяйте, че при предозиране са възможни нежелани странични ефекти като нервност, раздразнителност, безсъние, ускорено сърцебиене, увеличено кръвно налягане и стомашни спазми. Кофеинът е като цигарите. Имам предвид, че се привиква към него. Тези странични ефекти разбира се не се появяват от чашка-две, а от непрекъсната употреба и големи дози. И когато някой ви каже, че от кофеинът може да попречи на мускулния растеж, не му вярвайте. Всъщност той ще ви помогне да станете по-силни и чисти.

Аз лично от скоро пия кафе преди тренировка и ми действа много добре. Ако и вие сте пробвали или сега ще пробвате, може да споделите как е протекла тренировката ви с един коментар под статията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар