сряда, 23 май 2012 г.

Мускулна умора


Аз мисля, че всеки от вас знае какво е умората, последица от физическо или психическо натоварване. Но дали някой от вас си е давал сметка колко мускулна е така наречената ,,Мускулна умора". Нека ви я представя по малко по-различен начин.
  Например, че правите някакво упражнение в залата и до средата на серията всичко е наред, но след това с всяко следващо повторение ви натежава все повече и повече, започвате да усещате болка, парене или по-точно чувство за слабост.
  Причината за мускулната умора може да се търси както в самия мускул, така и извън него. Причината за това може да бъде и нервната система. Замисляли ли сте се някога, че ако преди силовата серия се откъснете от всичко около вас и се съсредоточите добре е възможно резултатите ви да бъдат много по-добри. Защото по този начин превключвате нервната си система максимално за осъществяване на физическо усилие. Става много по-ефективно, както и всяка друга мозъчна дейност, когато сте концентрирани. Така се повишават работоспособността на мускула, издръжливостта му и поддържането на дадена сила за по-дълъг период от време.
  И какво се оказа всъщност, че при натоварването на мускулите, нервната система играе много по-голяма роля от колкото предполагате. По-доброто познаване на механизмите на тренировъчното натоварване разкрива нови възможности за подобряване на резултатите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар