вторник, 5 юни 2012 г.

Пет житейски урока от Арнолд Шварценегер за успех



Арнолд Шварценегер: шампион по културизъм и мистър Олимпия много пъти, един от най-добре заплатените актьори през последните няколко десетилетия и губернатор на Калифорния. Това кратко резюме на някога неизвестният никому австриец звучи като кратка биография не на един човек, а на цели трима различни души. Как е постигнал всичко това, как го е направил?
Сега ще ви споделя 5 съвета и навици, които са неизменна част от живота на Арнолд Шварценегер, довели го до този изключителен успех в живота и кариерата му, направили въчможна американската мечта за него:



1. Вярвай в себе си

"Още в края на 60-те знаех, че съм победител. Знаех и усещах, че съм роден за велики неща. Може би хората ще кажат, че този начин на мислене звучи твърде нескромно. Съгласен съм! Така е. Скромността е дума, която не се отнася за мен по никакъв начин. И надявам се винаги да е така"

"Ние всички имаме голяма вътрешна сила. Тази сила е вярата в нас самите. Това наистина има огромно отношение в това да си победител. Трябва да видиш себе си като победител, преди да спечелиш. И наистина трябва да си жаден за това. Вие имате право да искате да сте най-добрите!"

"Нашият ум е нашата граница. Колкото по-дълго си представяш, че можеш да направиш нещо, ти наистина ще го направиш, стига да вярваш в това на 100 процента"

Много силната вяра в себе си може да бъде изключително полезна. Доколко вярваш на твоето АЗ, говори много за твоите постижения и резултати. Но проблемът с изявления като: "Просто вярвай в себе си повече" е, че те не идват с никакви практически инструкции, как всъщност да изградиш тази вяра вътре в теб и да си повярваш истински.

Така, че слушайте само празни твърдения като и просто повтаряйки си ги, без никаква практическа стойност ние ще продължаваме да имаме трудни моменти каквото и да правим и ще тъпчем на едно място. Има обаче няколко неща, които може би могат да ви бъдат полезни в тази посока:

Първо осъзнайте, че сте в състояние да се справите с негативните неща, които се изпречват на пътя ви с вяра в себе си и в собствените си възможности. Разберете, че по този начин вашите добри шансове за успех също се увеличават.

С поставянето на цели и постигането им,вярата във вас самите ще се увеличава. Изправяйки се с лице срещу страховете си и виждайки как оцелявате заставайки срещу тях, вашата самоувереност също ще придобие по-големи размери.

Нито един от тези варианти не звучи забавно, лесно и бързо. И в повечето време изобщо не са. Но както много други неща в живота, трябва да вложите усиля, за да получите добри резултати.

Наличието на тези няколко неща, които споменахме, че направи по-лесно да видите себе си такъв, какъвто искате да бъдете и ще ви доближи до образа на вашите мечти, правейки това, което желаете.

Защото както казва Арнолд: Трябва да сте в състояние да си представите това, което желаете да направите, в противен скучай ще бъде много трудно или просто невъзможно да превърнете визията в реалност.

Когато имаме по-добър контрол над ума си, става все по-лесно да поддържаме жива целаната визия в главата си ден след ден, седмица след седмица.

Ще бъдем по-малко склонни към саботаж на самите себе си - поне така мисли Терминаторът , а на него не можем да му отречем успеха, нали?


 2. Гледайте на борбата и на провала като нещо положително


"Силата не идва от победата. Самата борба развива вашите силни страни. Когато минаваме през трудностите, борейки се и решавайки да не се предавате докрай - ето това е сила!"

Провалите рядко са краят на света. Те са част от нашето пътуване, част от обучението ни, може би най-важната част. Проблемът идва тогава, когато имаш манталитет на страхливец, защото ако е това, всеки неуспех или срив ще ти се стори все едно, че небето пада върху теб.
Това може много да ви попречи в изпълнението на целите и желанията ви или дори сковани от страх да не предприемете действия изобщо в никаква посока.

Сега когато през част от времето си когато наистина се провалите, когато тръгнете да се предавате или се мъчите да оцелеете в една или друга ситуация, ако успеете да продължите ще успеете да изградите вашата вътрешна сила за живот и да се придвижвате напред.

И ако сте в състояние да се поучите от вашите минали неуспехи със сигурност ще задълбочите познанията за себе си, които ще ви помогнат занапред да избегнете някои грешки и да намерите по-добър начин за постигането на вашата цел.

Запомнете, за да успеете, вие имате нужда от тези провали! Те ви правят по-силни и по-умни, провалите са като витамин в изграждането на една по добра версия на теб самия и са от жизненоважно значение за твоя успех.


3. Направи едно допълнително усилие повече, или както би казал Арнолд-едно допълнително повторение


"Последните три или четири повторения са тези, които карат мускулите да растат. Точно наличието на тази допълнителна част изпълнена с болка отличава шампиона от губещия. Това е нещото, което липсва на повечето хора, а именно смелостта да продължават напред и да минат през болката и страданието, без значение какво ще стане."

Следващият път каквото и да правите, направете още едно допълнително усилие, направете една стъпка повече. Та това не е лесно!

Лично аз смятах, че не е лесно, може би защото мислех прекалено много. Прекаленото мислене често води до негативни мисли и колебание в нашето съзнание, което пък води до отслабване на собствената ни сила и поражда съмнение в нашите възможности. Понякога прекаленото мислене може да доведе до нищо повече от загуба на време и възможности.

Повече от полезно е просто да спрете да мислите, когато всичкото необходимо мислене и умуване по въпроса вече е направено.

Тогава просто отидете и направете това, което сте решили да направите, след това се поучете от опита, който ще придобиете и продължете напред. Както се казва "Just do it"

4. Тренирайте


"Тренировките и спорта са нещо като отдушника за потиснатите ни енергийни източници, създадени от стреса, напрежението и притеснението. Тренирайки ние тонизираме духа и подобряваме значително състоянието на тялото и засилваме мотивацията си."

Да, тренировките могат да бъдат полезни по повече от един начин. Аз открих, че един от най-добрите начини да се преборим с тревожността, с отрицателното настроение, липсата на желание за каквото и да е, е просто да се упражняваме и да тренираме, да събудим живеца в нас. Просто трябва да се довлачите до нужното място, да раздвижите тялото си, за да получите желания резултат.

Да тренирате или не, това не е въпрос на избор. Ако искате да сте успешни трябва да го направите. Всички знаем, че има хора, които някак си естествено, просто от само себе си, през цялото време преливат от енергия, но ако не сте от тях, както са повечето от нас, тогава ще трябва да се упражнявате, да спортувате по някакъв начин, за да създадете тази енергия в себе си, а тя от своя страна да ви даде силите и мотивацията да постигнете това към което сте се устремили в живота!

5. Помагайте на другите


"Помагайте на другите, давайте нещо в замяна, когато могат на вас! Гарантирам ви, че ще откриете как тези обществено полезни активности от ваша страна ще подобрят живота и света около вас. Вашата най-голяма награда от това да помагате на останалите е обогатяването на собствения ви живот и издигането му до нов, по-добър смисъл."
Да помагаме на другите е дейност, която може да бъде ценна за всички по много начини. Освен прекрасният съвет, който Арнолд ни дава - като това да бъдем в услуга не само на себе си, но и на обществото и по този начин обогатявайки собствения си живот, но и също така ще имаме възможност да си създадем много и прекрасни контакти и взаимоутношения с много нови хора.

Това, което давате ще се върне с пълна сила обратно при вас. Ако предоставите някаква стойност и помощ в живота на другите, доста от тях ще са склонни да помогнат и на вас, когато и вие имате нужда от помощта на някой.

Всичко това създава една голяма, възходяща спирала от позитивни действия и мисли във всеки от нас. И това може да бъде много полезно за всички, нали?

1 коментар:

  1. Добре е да се учим от професионални културисти, а Арнолд е един от тях. Относно теб, браво добре се получава сайтът, следя го редовно. В добра посока си се насочил. Трябва да се спортува!

    ОтговорИзтриване