събота, 23 юни 2012 г.

Кога е по-добре да тренираме? Сутрин или вечер?


Всъщност в какъв час през денонощието спортуваме няма значение за изразходената енергия - когато и да тренираме, все същото количество калорий изгаряме. Заблуда е твърдението, че сутрин на гладно кардио тренировката е най-ефикасна. Да вметна и нещо извън темата: няма значение кога през деня сме поели калориите - дали сутрин или вечер. Все пак трябва да си признаем, че никак не е приятно да си легнем с подут и натежал корем.

Да се върнем на спорта, обаче. Въпросът в случая е не кога през деня ще изразходим повече енергия, а кога тялото ни е по-подготвено да тренира. Сутрин мускулите и най-вече ставите ни не са раздвижени добре след многото часове почивка и обездвижване. Ако не загреем добре, което често се прави (най-вече заради ограниченото време, с което сутрин разполага работещия човек), то тренировката вместо да ни ободри, раздвижи и подготви за предстоящия ден, може да ни докара травми, болка и неспосбност да спортуваме за доста време. Риск крие и фактът, че непрофесионалистите нямат достатъчен опит за да преценят колко и как трябва да загреят - като време, като брой или вид упражнения.

Затова аз съм за тренирането следобед или вечер. Има аргументи срещу спортуването вечер - например, вдигането на адреналина от движението пречи на човек да заспи. Но аз смятам, че приятната умора от спорта, напротив, само може да предразположи към по-добра почивка. Следобед и вечер сме достатъчно раздвижени от ежедневните, обикновени движения на тялото и дори да не загреем добре, опасността от травми е доста по-малка.

Това, разбира се не значи, че ако единственото ви свободно време за спорт е сутрин, то трябва да се лишите от него. Достатъчно е да отделяте малко повече време за загряване. Добре е и да проучите въпроса със загрявката малко по-подробно, за да знаете как трябва да се подготви тялото за съответния спорт, с който се занимавате.

А колкото до радостта от спорта - тя е еднакво пълна и голяма, когато и да тренирате през деня. Важното е в ежедневието ви винаги да има място за малко или повече движение.

1 коментар:

  1. Su6to iskam da dobavq che Pliusa na tova da bqgash sutrin e 4e tqloto produljava da gori kalorii v ramkite na 4-5 4asa zatova e po-dobre no ina4e ima golqm shans ot kontuziq i moje da napravite po-malko kardio ot obiknoveno :) !

    ОтговорИзтриване