сряда, 6 юни 2012 г.

Добра мотивация за започване на диета


Ако все още се борите с 2-3 килограма или с известно количество мазнинки, които подло скриват коремната ви преса, вероятно се замисляте за диета. Започвате, спазвате я ден, два, седмица и някакси неусетно отново се редите на опашката за хамбургери. Какво се случи? Най-вероятно мотивацията ви изчезна някъде в пакетче чипс.
Мотивацията е едно от най-важните неща, които са ви необходими, за да поддържаме добра форма. И тренировките, и хранителният режим могат да се спазват, само ако сте мотивирани.

Как точно да се мотивирате за диета?


1. Поставете си цел

Трябва да знаете какво искате да постигнете, за да работите за него. Още по-важно е целите ви да са реалистични. Да свалиш пет килограма за една-две седмици не е нито реалистична, нито здравословна цел.

2.Бавно и полека

Свалянето дори на 2-3 килограма не е светкавичен процес. Да, би могъл да бъде такъв, ако спрете да ядете съвсем, но от това няма особен смисъл. Златното правило е, че колкото по-бавно и здравословно отслабвате, толкова по-лесно ще задържате резултатите.
Нормално темпо за отслабване е половин, максимум един килограм на седмица.

3. Оценка на резултатите.

В този смисъл, радвайте се на малките резултати. Ако се депресирате, че сваляте прекалено бавно, това е най-сигурният път към нарушаването на диетата. (Другият вариант е диетата ви да не е избрана добре за вашия организъм и вашите цели.)

4. Представяйте си целите си

Визуализирайте мазнините, които искате да премахнете. Може би като ги няма, онзи панталон, който толкова обичате и който ви е отеснял, ще ви стои доста по-добре? Или пък ще можете да носите онази прилепнала тениска, която приятелката ви ви подари? Ако си представяте резултатите, ще видите съвсем нагледно, че усилието си заслужава.

5.Не се поддавай на самоилюзията „Само веднъж”.

Няма такова нещо като единично прегрешение. В момента, в който бръкнете в пакета чипс или някакъв друг синтетичен боклук, наречен „снакс с вкус на пиле с картофи”, очаквайте да бръкнете пак и пак.

6. Не се предавайте лесно.

Дори да сте се изкушили от тортата на колегата, който има рожден ден и черпи всички, това не трябва да е краят на диетата. Много често при първото прегрешение хората си казват: „Така и така изядох това парче торта, провалих се, да взема да обядвам с няколко бургера.” И всичко, постигнато до момента, губи смисъл.

7. Намерете си съмишленик.

Ако всички около вас ядат нездравословни и калорични храни, да спазвате диета е почти невъзможно. Затова, ако намерите някого, който има подобни цели и също е на диета, ще ви е доста по-лесно. Можете например да се храните заедно.

8. Не тръгвайте с нагласата, че ще гладувате.

Защото няма да гладувате. Каквато и диета да изберете, тя трябва да ви дава достатъчно усещане за ситост, за да можете да изпълнявате всекидневните си задължения, без да мислите за храна през цялото време и без стомахът ви да къркори. Вече споменахме и че гладът дори не е ефективен в дългосрочен план. Затова, ако нагласата ви е позитивна и наричате диетата „здравословен хранителен режим”, ще ви е много по-лесно да се ограничавате.

9. Поздравявайте се с малките успехи.

Напълно нормално е в началото на диетата да губите повече грамчета, след това изведнъж да спрете. Това често е момент, в който имате желание да се откажете, което е грешка. Спирането на процеса не значи, че диетата не действа. Затова, вместо да се отказвате, поздравете се с успеха, който сте постигнали досега. Ако има още път до целта, която сте си поставили, продължавайте с диетата, а ако не – внимавайте да запазите резултатите, за които сте се трудили.

10. Погледите на жените.

Разбира се, че дамите си падат по интелект и чувство за хумор. Но и нямат против привлекателен външен вид. Затова, ако изпаднете в моментно разочарование и ви се прииска да спрете с всякакви диети, представете си как всички жени се обръщат след вас на улицата с погледи, които казват: „Как само й/му стои тениската! Ами панталонът? Иска ми се и аз да изглеждам така!”

Няма коментари:

Публикуване на коментар