четвъртък, 14 юни 2012 г.

Пазете се от диети


Ако искате да отслабнете, трябва много да внимавате да не се подведете по лъжливи твърдения. Някои от тях гласят, че светкавичните диети имат най-голям ефект, други - че сладостите са вредни. Така ли е?
Много от убежденията за диетите са всъщност заблуда
Ако искате да отслабнете здравословно и след това да запазите мечтаното тегло, в никакъв случай не бива да правите светкавични диети. Те обещават бърз успех в отслабването и препоръчват приемането на не повече от 1.200 калории дневно. Набавяйки си толкова малко енергия, ще ви бъде много трудно да осигурите на организма си необходимите хранителни вещества. Освен това няма да бъдете сити, а тялото ви ще се настрои към подаването на по-малко енергия. Ще използва оптимално малкото, което получава, и в крайна сметка ще започне да се справя с много по-малко енергия. Когато обаче след диетата отново започнете да се храните нормално, телесното ви тегло ще се насочи към върховете, тъй като обмяната на веществата ще продължи да е настроена на икономичен курс. Ще започнете следващата светкавична диета, но така само ще стимулирате ефекта на бумеранга. Теглото ви ще спада и ще расте постоянно, нещата ще се връщат обратно като бумеранг. А накрая кантарът ще покаже със сигурност повече, отколкото преди започването на спиралата от диети.
    Сладостите са забранени?
Сладостите са позволени, ако консумираме с мярка.На строгите забрани обичайно реагираме със съпротива и недоволство. А когато желанието стане непреодолимо, се впускаме в безогледното му удовлетворение. Разберете при това положение защо в никакъв случай не бихте могли да се откажете от сладостите изцяло и ги включете в менюто си без угризения на съвестта. Нито чипсът, нито шоколадът водят до дебелина непременно - щом ги консумирате с мярка. Препоръката е да си сложите в чинийка шепа чипс, ядки, малко парче сладкиш или блокче шоколад, другото да махнете. Така ще се насладите съзнателно на малкото количество.


Диетичните продукти помагат за отслабването?
Това съвсем не е непременно така. С нискокалоричните продукти "лайт" наистина бихте могли да спестите калории. Но те оказват поддръжка на отслабването само при положение, че ги включите съзнателно в менюто си. Тъй като тези продукти могат да доведат дотам, че да започнете да се храните по-често, поддавайки се на заблудата, че така няма да напълнеете. А и названието "лайт" не значи винаги и по-малко калории. Може да означава много: от това, че съответните продукти са по-бедни на захар и мазнини до това, че имат по-малко кофеин или алкохол. Затова внимавайте какво пише на етикета. Съдържанието на калории, мазнини и въглехидрати много често е указано подробно на опаковката.
"Идеалното" тегло е идеално?
По-рано идеалното тегло се препоръчваше като най-здравословно. То се изчислява на базата на ръста минус 100, за жените се изваждат още 15 процента, за мъжете - 10 на сто. Тази препоръка обаче вече отдавна не е актуална. Днес за оптимално се смята това тегло, с което човек се чувства добре. То се пресмята чрез индекса на телесното тегло. Като за разлика от ситуацията при идеалното тегло, тук оптимални не са някакви точно определени стойности, а телесен диапазон, който оставя достатъчно пространство на човешкия индивидуализъм.
Който си угажда, дебелее?
Не е вярно - ако си угаждаш, ще отслабнеш. Тъй като ценителите ядат бавно, съзнателно и в приятна атмосфера. Тялото ни излъчва първите сигнали за ситост едва 15 минути след началото на храненето. Този, който се храни бавно, усеща по-добре кога е сит и затова и по-рано слага край на яденето. Тези пък, които се хранят бързо, обичайно поглъщат повече, отколкото им трябва. Респективно - не са далеч от натрупването на излишни килограми. Затова препоръките са да си оставите достатъчно време за хранене, да ядете бавно. Погрижете се заобикалящата ви среда да е приятна и дръжте под око поеманите количества.

Ежедневното мерене на кантара помага?

Няма нужда да се теглите по-често от веднъж седмично, и то е най-добре да го правите в един и същи час от деня. Тъй като само при мерене през по-продължителни периоди от време ще установите наистина дали сте отслабнали или напълнели. А теглото ви може да се колебае покрай поемането на много течности, например. Ежедневното мерене на кантара само би ви стресирало напразно.
От въглехидрати се дебелее?
Това, че въглехидратите водят до надебеляване, не отговаря на истината. Ценните въглехидрати в картофите, ориза или хляба всъщност засищат много добре, и то най-вече ако предпочетете пълнозърнестите продукти. Съдържащите се в тях въглехидрати поддържат кръвната захар на постоянно високо ниво и едва когато кръвната захар спадне, се появява чувството на глад.
Сладките на вкус въглехидрати в бонбоните и другите сладости познаваме под общото понятие "захар". Те влияят по-бързо на нивото на кръвната захар от въглехидратите в зърнените храни или картофите. Когато хапваме сладко, захарта бързо влиза в кръвта и нивото на кръвната захар рязко се покачва. Но пък този ефект не е траен, тъй като нивото спада също толкова рязко. А на спадащото ниво на кръвната захар обичайната реакция на тялото е усещането за глад.

Няма коментари:

Публикуване на коментар