понеделник, 11 юни 2012 г.

Колко често да тренирате


Един от честите въпроси е колко често трябва да се тренира, за да се свалят излишните подкожни мазнини или пък за да се увеличи мускулната маса и сила.

Да, това наистина е интересен въпрос. Когато обаче отговоря на него конкретно, ме питат: „А един път седмично неможе ли?” Ами, ако сте в напреднала възраст или пък имате някакво заболяване, което не ви позволява повече пъти, тогава може и да може.

Но лично аз ви съветвам, ако сте начинаещ, да започнете да кажем с 3 пъти седмично тренировки за 1-2 месеца, които, да ги наречем начални.

След това обаче най-добрият вариант е да тренирате всеки ден. Предполагам, че се и хранете всеки ден, нали? В зависимост от целта ви упражненията, повторенията и почивките ще бъдат различни.

Ако пък мислите, че ще ви куца възстановяването, като тренирате всеки ден, не се безпокойте. Хранете се на всеки три часа, като се придържате към хранителния си план, не забравяйте да си легнете преди 24.00 часа и ще бъдете възстановени.

Мислите ли си все още, че всеки ден тренировки са много? Не, не са и ще ви дам и пример.

Някои професионални тежкоатлети тренират по два пъти на ден. А да не забравяме и системата на един от най-добрия треньор на всички времена Иван Абаджиев по две, три... е, четири тренировки на ден. Относно системата – тя е доказана достатъчно пъти чрез олимпийски титли, които знайно защо вече липсват в тежката ни атлетика.

А колко често трябва да се сменят упражненията?

Не сменяйте базовите си упражнения с никакви други, видени някъде из пространството! Ако сте чули от някого си, че мускулите привиквали към еднаквите упражнения и не откликвали след това на тренировките, то съветвам ви хубаво да прочетете и да затворите устата на този някого със следните редове:
Обяснението е просто и разбираемо за всеки. Когато изпълняваш едно и също движение в продължение на много години и много тренировки, то става напълно естествено за теб, то става част от самия теб. Също като това да ходиш всеки ден например.
Но ако днес правиш едно упражнение и на всеки месец го сменяш с някое друго, това няма да се случи.

Чрез придържането към едни и същи упражнения качеството на тренировката ви се увеличава постоянно, като по този начин усъвършенствате връзката мисъл-мускул, което е наистина много важно.

Ето например при изпълнението на движението гребане с щанга или на уред за гръб целта е да усещате как работи главно гърбът ви. За целта трябва да повярвате, че вместо ръце имате куки, които служат само и единствено да закачите щангата. А оттам нататък, като не мислите за нищо друго, което ще постигнете с многото повторения на базови и еднообразни упражнения, ще тренирате наистина качествено.

Запомнете, че няма упражнения, които не работят, а има некачествено изпълнение.

Запомнете, че това са думи, казани не само от мен, но и от други, доказали се на по-високо от моето ниво състезатели.

Правете това, което казва треньорът ви, но внимавайте, че "треньори" в днешно време много. Но ако обичате да ви лъжат, това вече е друга тема.

Няма коментари:

Публикуване на коментар