вторник, 5 юни 2012 г.

Не пропилявайте тренировката си


Изключително важно за резултатите ви е какво правите преди повреме и след тренировка. Естествено, има фактори, които могат да намалят ефекта от здравата ви работа, както и да увеличат прогреса ви.

Не пропускайте основни упражнения

Базови упражнения като изтласкване на щанга от лег натоварват няколко мускулни групи едновременно, създавайки повече стрес в тялото ви за оптимален ефект. За максимален ефект поне 50% от тренировката ви трябва да се състои от такива упражнения.

Не спортувайте прекалено много

Мускулите се нуждаят от известен период, за да се адаптират към стреса, който прилагате върху тях повреме на тренировка. Този възстановителен период е между 36 и 48 часа. Това означава, че това е минималната пауза между тренировката на една и съща мускулна група. Ако целта ви е да покачвате, опитайте се да щадите мускулите си максимално, когато не тренирате.

Не пушете

Много пъти е казвано, колко са вредни цигарите, особено за спортистите. Пушенето внася въглероден монооксид в организма ви, който пречи на тялото ви да се снабди с достатъчно кислород, а именно от него се снабдява с енергия.

Не прекалявайте с алкохола

Редовната употреба на алкохол може да понижи нивата на тестостерон и да намали цялостната ви мускулна маса.

Яжте достатъчно

Ако не ядете почти непосредствено след тренировка, тялото ви започва да разгражда мускули в аминокиселини, за да ги превърне в глюкоза. След тренировка яжте храна богата на въглехидрати, естествено, не забравяте и протеините.

Спете достатъчно

Опитвайте се да си лягате и ставате по едно и също време, дори и през уикендите, за да поддържате редовни циклите на съня си. Ако тренирате при недостатъчен сън, не прилагате достатъчно стрес върху мускулите си и те не растат.

Надявам се да съм ви бил полезен. Ако статията ви харесва или искате да добавите нещо, можете да го направите, като напишете един коментар под статията.

2 коментара:

  1. Da naistina trqbva da spim dostatu4no pone po 8 4asa ina4e nqma da se vuztanovim :) !

    ОтговорИзтриване
  2. Всичко е абсолютно вярно........Не трябва да пушим да пием,да спим нормално а не малко и да вярвамe в себе си !!!!

    ОтговорИзтриване