вторник, 31 юли 2012 г.

Диета за покачване на телесно тегло


Повечето хора пробват най-различни диети за премахване на излишните килограми, има и такива, които се стремят да увеличат своето телесно тегло.
Увеличаването на теглото по здравословен начин (на мускулната тъкан, а не на телесните мазнини) е бавен процес. Наддаването с 0,500 кг. на седмица, в повечето случаи изисква консумацията на допълнителни 500 Kcal дневно. Разбира се, това количество на калориите варира, тъй като се влияе и зависи от много и най-разнообразни фактори, като: телесно тегло, температура на тялото, ниво на хормоните, възраст, пол, състояние на нервната система, консумация на кафе и чай, тютюнопушене и най-важното, генетичните особености на индивида.

Важни правила по време на диета

  • Всеки ден трябва да имате три основни хранения плюс две или три допълнителни леки закуски. На някои от вас това ще се стори непосилно, но увеличаването на броя на храненията не означава, че трябва да консумирате допълнителни огромни количества храна. Чрез увеличаване на броя на хранения на хранителния план и увеличаване честотата на хранене вие няма да се чувствате преяли, а напротив ще похапвате често, но не и супер огромни количества, които биха натоварили храносмилателната ви система. Последното хранене трябва да е леко и да е преди лягане, но не толкова, че да наруши съня ви. Между храненията не трябва да има интервали по-продължителни от 4 часа.
  • След физическите натоварвания не пийте вода, а други течности: гъсти плодови и зеленчукови сокове и млечни напитки. Съдържащата се в тях вода активира дейността на мускулите.
  • Интензивните физически упражнения стимулират растежа на мускулна маса. При слабите хора упражненията естествено водят до отслабване, а не до напълняване, но те компенсират разликата чрез приема на допълнително калории, които са изразходили. Физическата активност също така е причина и за нарастналата жажда, която лесно може да бъде утолена с поемането на повече сокове и млечни напитки.
  • Имайте търпение в процеса на увеличаване на килограмите, тъй като е по-добре той да протича по-бавно, но за сметка на това допълнителните килограми да бъдат под формата на мускулна маса, а не телесни мазнини.
  • Захарните изделия и шоколадовите лакомства, които също влияят за увеличаване на теглото трябва да бъдат заместени с продукти, съдържащи висока хранителна стойност като: гъсти плодови и зеленчукови сокове, млека, мюсли, мед, ядки и семена, сушени плодове.
  • Почивката, спокойствието и физическите натоварвания/упражнения са факторите, които влияят добре и помагат на диетата. Докато стресът и напрежението влияят негативно и трябва да се избягват, за да бъде диетата успешна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар