четвъртък, 19 юли 2012 г.

Как да помогнем на затлъстяващото младо поколение


Всеизвестната универсална рецепта за отслабване гласи "Здравословно хранене и повече движение". Какво означава това за децата и как да помогнем на малките да я прилагат?

"Здравословно хранене и повече движение" - за децата това означава: по-малко мазнини, по-малко сладки неща и повечко тичане и игра на воля. Защото по време на игра децата неусетно изразходват множество ненужни калории. За съжаление обаче сегашното ни ежедневие, най-вече стоенето пред компютрите пречи на този естествен начин за изгаряне на мазнините. Родителите са тези, които трябва да предложат на децата си повече възможности за движение. Освен това този, който готви вкъщи, трябва да се погрижи и за здравословното хранене на малчуганите.

Грешките на малките

Децата често посягат към храната от скука, най-вече пред телевизора или компютъра. Техният фаворит: шоколадовите изделия. Към прегрешенията на малките консуматори спадат и чипсът и безалкохолните напитки. За излишните мазнини на малчуганите обаче вина имат и родителите - приготвените вкъщи ястия често са прекалено калорични и не съвсем здравословни.
Правило номер едно: реагирайте навреме, а не когато детето Ви вече е качило 20 килограма. Но внимавайте с диетите! Не въвеждайте прекалено строг режим на хранене, защото някои диети не осигуряват на децата нужните хранителни вещества, а това може да окаже фатално влияние върху физическото им развитие.
Подкрепяйте детето си като не приготвяте различни ястия за отделните членове на семейството. Салата и пълнозърнест хляб за пълното дете, пържени картофи и наденички за родителите и стройните брат и сестра - това би било напълно погрешно. Освен това - хранете се заедно с децата си, не ги оставяйте да вечерят сами пред телевизора.

Какво да сервираме на малките

Нискокалоричните трудносмилаеми ястия засищат децата и улесняват процеса на отслабването. Точно затова зеленчуците и пълнозърнестите продукти играят важна роля. Опитайте се да купувате колкото се може по-малко готови храни. Гответе вкъщи заедно с децата си. Това доставя радост на малките деца.
За да избегнете стреса в кухнята, си направете списък с няколко основни храни, които можете да комбинирате със свежи продукти. Идеална основа за ястията са макароните, оризът, овесените ядки и пълнозърнестото брашно. Картофите също са добре дошли. Дълбоко замразените зеленчуци са перфектното допълнение към здравословното меню - освен че няма нужда да ги белите или почиствате, те съдържат почти толкова витамини и минерали, колкото и свежите зеленчуци. Месото, рибата и плодовете обаче е хубаво да бъдат свежи. При месните и рибните продукти - избирайте винаги видовете с по-ниско съдържание на мазнини.
Здравословното хранене повишава умствената способност
Освен че здравословните храни оказват положително влияние върху фигурата, те могат да бъдат и истински стимулатор за умственото развитие. Пълнозърнестите продукти например са истински мозъчен допинг, също като необелените плодове и зърната на бобовите растения. Освен това закуската е задължително условие за набавяне на нужната доза дневна енергия. И още нещо - без вода не очаквайте Вие или децата Ви да постигнете особени успехи - при недостатъчен прием на течности мозъчните клетки стачкуват.

Няма коментари:

Публикуване на коментар