сряда, 11 юли 2012 г.

Кръгова тренировка


Това е тренировка, която натоварва общо мускулатурата на тялото, без да задържа кръвопотока в конкретна мускулна група или зона. Състои се от 10-12 упражнения за цялото тяло, от които се изпълнява по една серия последователно.След изпълнение на първата серия от всички упражнения следва втори кръг. Кръговите схеми рядко съдържат повече от три поредни кръга. Слагането на четвърти кръг изисква висок атлетизъм.Подборът на упражненията е много важен за постигане на общото физическо натоварване. Избират се базови многоставни техники и правилото е да се върви от тежки към леки упражнения.Колкото повече мускулни групи и стави участват в конкретно движение, толкова по-напред следва да стои то в кръговата програма.Подборът на тежести при кръгова схема се движи от порядъка на 50-65% от максималните възможности, или такива, с които може да се стигне до технически отказ към предвидена бройка.Почивките, ако са предвидени такива, са в рамките на половин минута до минута и половина.
Начинаещи - добре дозираното натоварване пречи на новаците да претренират.
Отслабване - големият разход на енергия при ниска локална умора позволява нови и нови тренировки всеки следващ ден.
Базова издръжливост - ниският ежедневен тонус и спад в енергията може да се компенсира от няколко седмични кръгови тренировки и систематизирано хранене. Отличен вариант за хора без амбиции за голяма мускулна маса, включително за дамите.Поддържане на форма - добър вариант за трениращите, които нямат систематизиран тренировъчен график, както се изисква при сплит тренировка или в случай, че се налага да прекъснат режима си за няколко седмици. Добър е и за тези, които са решили, че постигнатото дотук им е достатъчно и занапред само ще раздвижват кръвта си. Издръжливост, за втори спорт - тук вариантите са много. Подборът на упражненията следва да е съобразен така, че по двигателни вериги те да бъдат сходни с движенията от втория спорт.
Кръговата тренировка има приложение в тренировъчната стратегия на всеки трениращ - от абсолютния новак, до тези с десетгодишен спортен опит.
След като пробвате или ако сте пробвали преди или в момента тренирате по такава програма, можете да споделите своето мнение как ви действа и дали сте доволни от този вид тренировка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар