събота, 25 август 2012 г.

свойства на диня и пъпеш



Тъй като е сезонът на дините и пъпешите реших да се разровя малко и да намеря няколко интересни факта за тях, които могат да помогнат за вашето здраве и по-добър хранителен режим.
Динята съдържа 92% вода и е богата на целулоза, която влияе върху процеса на храносмилането. В нея има лесно усвоими въглехидрати (захари), витамин С (до 60 мг в 100 г), В1, В3, РР , соли на магнезия, калия, желязото, никела, хлора; каротин и фолиева киселина.  Пъпешът е отличен източник на витамин А и С, особено оранжевите сортове. Зелените и белите сортове са с високо съдържание на калий и желязо. От 4,6 до 15% са захарите в пъпеша, а до 4,5 % пектиновите вещества. В него има още витамини от групите В и Е и фолиева киселина.
Нещо любопитно:
Динята е идеално средство в борбата с наднорменото тегло. Тя бързо създава усещането за ситост, а фолиевата киселина в нея нормализира обмяната на мазнините в организма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар