понеделник, 18 февруари 2013 г.

Загрявка


Изключително интересен е факта, че дори хора, които се считат за напреднали в този спорт редовно пропускат тази част от тренировката. Или ако не я пропускат то не я правят, както трябва. Съвсем нормално е (реално не е, но на това ставам свидетел) да влезе някой младеж и направо да се хвърли на килограмите, да и то от сериозните килограми. Малко обаче от трениращите си дават сметка колко важна е правилната загрявка. Важна на глобално ниво – от предпазване от контузии до качествена хипертрофия.

Нека всеки, който не знае за ползите от загрявката или не ги спазва прочете следващите редове. Ще му бъдат от сериозна полза.

Представете си една машина, нека условно тази машина я наречем… човешко тяло. Тя е изключително силна и гъвкава. Готова да извърши граничещи с невъзможното постижения. Тази машина обаче трябва да се адаптира към промяната, която й налага околната среда. Това важи, както за всички глобални промени така и за прехода от едно спокойно състояние към тежка тренировка. Проста аналогия може да направите с личният си автомобил. Не тръгвате на 5000 оборота нали? В случая подобен форсаж на машината наречена човешко тяло може да е катастрофален.

Излкючвам факта, че неправилната, както и липсващата загрявка ви отдалечава от спортните ви цели. Това е факт. Но какво друго може да се случи? Разтягания, изкълчвания, скъсване на мускул? Не знам за вас но на мен всяко едно от тези неща ми звучи достатъчно стряскащо и респектиращо.

Обикновена примерна ситуация. Влиза във фитнеса сравнително здрав младеж, чиято цел е да направи тренировка за гръб. Пропуска загрявката или не загрява достатъчно. Надценява се от към килограми. Упражнение – мъртва тяга. Повторението е 6-7. Тежеста голяма. Той вижда, че не е по силите му, но не се отказа. Следва болка в бицепса. Щангата бива изтървана. Скъсан мускул. Месеци наред този човек няма да влезне и да тренира качествено в зала. Неприятно, но да – такива ситуации има. И то породени от глупост.
И тъй, като навярно вече съм ви поуплашил нека да поговорим и за самата загрявка.

Какво трябва да представлява загрявката? 

Хубаво е загрявката да протича на няколко етапа. Това, което мога да ви дам аз като съвет и е най-точно, е да следвате по-долу описаните стъпки.

апочнете загрявката с 10-12 минути кардио с равномерно темпо. Например велоергометър. Единствената цел в случая е да кажете на организма си – събуди се и се приготви, ще има физическо натоварване. На втори етап – стречинг. Разтегнете добре мускулатурата, която ще тренирате. Това не само ще ви предпази от травми, но и ще увеличи мускулния ви разтеж, защото по този начин, чрез стречинга по-голяма част от мускулните влакна ще влезнат в действие. Раздвижете ставите. Използвайте леки тежести и изпълнете основни ставни действия. И последният етап – който се явява и стартов за вашата силова тренировка, нека първите ви 1-2 серии да са с леки килограми. Усетете правилното движение на мускула. Усетете самата правилна техника. Неговото загряване. Чак тогава си позволявайте да го подлагате на по-голям стрес.

Тренирайте умно и загрявайте качествено!

Няма коментари:

Публикуване на коментар