сряда, 14 ноември 2012 г.

Как жените да се стегнат с фитнес, а мъжете да растат на мускули без химия

Може ли мъжът да натрупа забележителна мускулна маса без стероиди и хранителни добавки, така модерни днес във фитнес залите? Или жената да се стегне и да отслабне, без след това да напълнее повече или тялото й да наедрее от тренировки? Да!
Фитнес залите са пълни с хора. Един иска да отслабне, друг да качи мускулна маса, трети да се стегне. Част от мъжете “се зобят”, както се казва на жаргон - пият или си инжектират анаболни стероиди, за да натрупат мускули. Закръглени дами прекарват с часове върху колелото и кростренажора, за да отслабнат. Или размахват гирички с надеждата да се стегнат. Новобранците във фитнеса искат бързи резултати. Често обаче се получава обратното – заради неправилни тренировки и хранене пълните жени стават по-едри и мощни. Мускулите, постигнати със зобене, постепенно се спихват след спирането на химията. Ако химията не се спира продължително време, вътрешните органи нарастват, около тях се натрупват мазнини и мъжете стават с издути кореми, дори и да имат плочки, и с тлъсти гърди, като жени. Отделно стероидите са скъпи и вредни за здравето.




Съветът ми към привържениците на фитнеса е да си зададат следните въпроси, преди да посегнат към химията:
- Правилна ли ми е хранителната програма?
- Тази тренировка подходяща ли е за мен?
- След като съм променил интензивността, трябва ли да променя обема на тренировката?
Сигурен съм, че ако човек си отговори на тези въпроси, ще намери причината защо се намира в застой. Това е спорт, за който трябва време и много постоянство.
Масово разпространено (особено сред жените) е погрешното схващане, че при тренировка с леки тежести и много повторения се горят повече калории. Друг мит е, че така тялото се стяга, без мускулите да се уголемяват. Във фитнеса може да се видят много жени, които са взели гиричка от 1-2 килограма и правят някакви махания по 30-40 пъти. „С това нищо не се постига, а после хората се оплакват, че нямат резултат. Колкото по-тежко и нормален брой повторения, толкова повече мускули се тренират и калории се топят. Това е истината!
При тренировки с тежко има риск от контузии. Първото, което човек трябва да научи, преди да започне да тренира с тежко, е правилната техника на изпълнение. Ако не е сигурен в техниката, по-добре да не се захваща.
В менюто на мъжете, които искат да качат мускулна маса, трябва да присъстват повече мазнини и белтъчини за сметка на въглехидратите, които да се сведат до минимум. „Всички казват – не яжте мазнини, за да не напълнеете. Звучи логично, но не е така.

Няма коментари:

Публикуване на коментар