сряда, 13 март 2013 г.

Табата
Методът табата е високоинтензивен тренировъчен режим, водещ до забележителни резултати.
Придобил е огромна популярност и намерил място в тренировките не само на фитнес маниаците, но и на силови трибойци, бойци от ММА и много други спортисти.

Защо табата, а не кардио?

нека сравним влиянието върху загубата на мазнини на ниско и средноинтензивното продължително кардио и на високоинтензивното трениране. Първата група е изгорила приблизително 2 пъти повече калории в сравнение с високоинтензивната група. Но при втората група е наблюдаван 9 пъти по-голям ефект върху загубата на мазнини от всяка изгорена калория.

Как е възможно това?

Отговорът се крие в следното: горенето на калории и мазнини при ниско и средноинтензивните тренировки приключва с края им, докато при високоинтензивното натоварване изгарянето продължава дълго след като е завършила тренировъчната сесия. Метобализмът остава завишен часове след края на високоинтензивната тренировка! Четири минути табата изгарят много повече калории и мазнини, отколкото час ниско и средноинтензивна кардио дейност като бягане, велоергометър

Каква е схемата?

Методът табата по своята същност е безкрайно прост и се състои от следното:

  • Максимално интензивна активност за 20 секунди;
  • Почивка от 10 секунди;
  • Повтаряме общо 8 пъти.

Няколко съвета

Табата е много интензивен метод и е добре начинаещите да не започват с него, преди да укрепнат физически с помощта на конвенционалните методики. Табата със спринтове е нещо убийствено дори за елитните атлети.

При използването само на едно упражнение за всичките 8 серии табата имаме прогресивно натрупване на умора в упражняваните мускули, което води до забавяне с течение на тренировката и оттам се намалява и интензивността като цяло.

За да можем да поддържаме висока интензивност през цялото време, е добре да подберем няколко упражнения.

Тъй като табата е метод за среднонапреднали и напреднали, то е добре да се започне с някаква прогресия, а не направо с 8 серии в съотношение 20/10 секунди.


1 коментар:

  1. Не знаех за този тип тренировки до сега.Мисля да пробвам.Ще споделя мнението си след парвата тренировка.Благодаря затова че ми представи тази тренировка и продалжявай все така блога ти е много интересен и може много да се научи.

    ОтговорИзтриване