петък, 15 март 2013 г.

Силова издръжливост


В тази статия разглеждаме по-подробно понятието "силова издръжливост". Силова издръжливост означава да можеш да работиш при голямо съпротивление за продължително време, тоест когато мускулите на друг човек вече са затрупани с лактати и са се "одървили", ти да можеш да продължиш. Според мен, а и по последни проучвания човек може да удължи анаеробната фаза на усилието до неподозирани нива.

Как да увеличим силовата си издръжливост?

 Това може да се постигне чрез високоинтензивно, стресиращо, комбинирано, тежко натоварване с минимално време за почивка. Под "минимално време" трябва да разбираме интервал под 20, а най-често и под 10 секунди. Популярен пример за такова натоварване е методът "Табата"
Продължителността на тренировката за силова издръжливост е по-кратка от продължителността на една конвенционална силова или фитнес тренировка. За нея 30-45 минути са достатъчно време, но забравете за щадене на сили, големи почивки, сладки приказки и позинг пред огледалото.

Как се построява една тренировка за силова издръжливост?

Какво и колко е нужно да има в нея, в каква последователност, с каква интензивност с каква повторяемост, с каква цел?
 Разбира се, че според специфичните нужди на всеки трениращ една тренировка за силова издръжливост ще изглежда по различен начин, но най-основният принцип е познатата кръгова тренировка .Тогава правете кръгова с базови движения – клек, тяга, раменна преса, набиране, лег, кофички, коремни преси.
Тази тренировка ви е лесна?
Добавете тежест на упражненията със собствено тегло, добавете нови многоставни движения.

Вече правите и по-трудния вариант успешно?
Разменете местата на упражненията и сложете тези, които са най-лесни за вас в началото на тренировката, а най-трудните в края.

Няма коментари:

Публикуване на коментар