понеделник, 3 декември 2012 г.

Грейпфрутът може да е смъртоносен


Днес отскочих до магазина за да купя на баща си вестник и по пътя реших да му хвърля един поглед. Натъкнах се на нещо интересно и реших да го споделя с вас.
Опасността от ядене на грейпфрут, докато се приемат някои лекарства, е по-голяма от предполаганото до сега, предупредиха канадски учени.
Приеман с дадени, лекарства, цитрусовият плод може да предизвика смърт, остра бъбречна недостатъчност, дихателна недостатъчност, кървене в стомашното-чревния тракт, потискане на костно-мозъчната функция, бъбречна токсичност и други сериозни болестни състояния.
Според канадските учени, над 85 лекарства могат да си взаимодействат негативно с грейпфрута и да влошат състоянието на болните хора. Тази опасност се дължи на една от активните съставки в плода, наречена фуранокумарин. Тя пречи на задейсването на определен ензим в организма, наречен СЪР3А4, което може да доведе до мултиплициране на ефекта на приеманото лекарство. В този случай дори при приемането на една доза от медикамента, организмът я възприема като няколко дози, взети наведнъж.
Канадските учени, открили взаимодействие на грейпфрута и определени лекарства още преди 20 години, сега са установили, че в периода 2008-2012г. лекарствата, които могат да си взаимодействат негативно с цитрусовия плод, са се увеличили от 17 на 43, което ще рече средно по шест лекарства годишно. Това означава и повишаване на риска, посочват специалистите и подчертават, че много пациенти дори не подозират за опасността.
Нежелано взаимодействие може да има дори когато грейпфрутът е консумиран доста часове преди взимането на самото лекарство. Влияние може да окаже и малко количество грейпфрут, съчетано с еднодневна доза от дадено лекарство.
други цитрусови плодове също съдържат фуранокумарин, като лайма, помелото и севилските портокали.

2 коментара:

  1. Отговори
    1. Дано си разбрал правилно. Вреден е само когато се приема с някои видове лекарства. Но ако не приемаш лекарства си е много полезен ;)

      Изтриване